BOBOIBOY MUSIM 3 EPISODE 23 JAGALAH BUMI BAHAGIAN 2

Setelah tahu cara “mengalahkan” BoBoiBoy Api, mereka masing-masing kemudiannya membuat berbagai-bagai tarikan yang melibatkan kekuatan api BoBoiBoy. Episode lists with unformatted air dates Episode list using the default LineColor. Walau bagaimanapun, mereka masih dapat melakukan siaran langsung walaupun berada jauh di permukaan Bulan. Maka mereka bertiga lintang-pukang berlari untuk pergi bersembunyi di dalam bank. Kemudian Yaya menanyakan kepada BoBoiBoy mengapa ia membakar banyak tempat di seluruh pulau. Cadangan BoBoiBoy disambut dengan baik sekali, terutamanya Papa Zola yang memuji kecerdasan anak muridnya. Selepas mendengarnya, BoBoiBoy pun mencadangkan perlawanan bola sepak di antara dia dengan Fang pada minggu seterusnya.

Akan tetapi Scambot masih belum kalah, malah membentuk Tembakan Meriam Kodok Bawah Tempurung dengan lengan-lengan dan melepaskan tembakan berupa pancaran warna-warni pelangi yang cukup kencang untuk menjatuhkan Sampahbot Wing X dari angkasa ke permukaan Bulan lalu rosak teruk dengan hanya sebatang jari yang masih elok. Paling teruk, BoBoiBoy Angin telah terlalu banyak makan biskut tersebut sampai menjadi gembira tak terhingga. Namun, mereka terganggu dengan nama dan gambar Yaya yang terdapat di Dinding Kejayaan. Maka, Fang bertanya mengapakah mereka disuruh lari jika Bago Go juga berasa marah; jawab Bago Go, mereka semua adalah pelanggan berpotensi Bago Go sendiri yang akan ditimpa bala jika diapa-apakan oleh abang-abangnya, maka terputuslah saluran pendapatan Bago Go itu. Bagaimanapun, proses pertukaran menjadi robot memang lambat, sampaikan menelan masa lima jam, hingga pasukan musuh pun tertidur. BoBoiBoy berasa terkejut dan cemas melihat kesakitan yang Adu Du alami dan menyuruh Gopal supaya menukarkan pintu bilik kebal kepada jeli. Maka dua orang tua itu berganding bahu untuk membentuk “Pasukan Superhero Malaya” dan memilih jam kuasa untuk mereka memakainya.

Oleh itu, Probe cuba menghibur hati bosnya dengan hobi. Probe menyangka namanya ialah Bage Ge, tetapi bukan. Dengan kekuatan api dalam diri BoBoiBoy yang sangat kuat dan berbahaya, kawan-kawan BoBoiBoy menyarankannya agar segera kembali kepada keadaan asalnya semula. Saat ia ingin masuk, api dari telapak tangannya justeru membakar pintu stor tersebut.

Bahagiah mereka bertiga pun tergoda untuk menagih air, tetapi Roberto menegah dan menduga bahawa ini adalah helah mereka semua musi, menukar air dengan tebusan, dan memperdayakan mereka dengan meletakkan alat pendengar pada gelas air untuk mengetahui rancangan mereka.

Senarai episod BoBoiBoy

Ejo Jo lalu menunjukkan kuasa dari Jam Kuasa Gopal yang sebenarnya dengan menukarkannya menjadi kaca lalu menghancurkannya. Adu Du hanya perlu menunggu masa untuk menjadikannya alat pemusnah BoBoiBoy. BoBoiBoy dan kawan-kawan pergi bersembunyi sementara Ravi J.

  RE LAZZARONE FILM

BoBoiBoy ingin memberitahu kepada rakan-rakannya tentang kuasa barunya, tetapi Ochobot tidak membenarkannya. Kemudiannya, Makcik Kantin meminta tolong daripada BoBoiBoy supaya menolongnya membina semula reban ayamnya. Adu Du berasa bosan setelah berubah menjadi baik. Apa yang menariknya, pembelian tersebut datang bersama pakej robot misteri. Malangnya, Yaya menjumpai mereka di situ dan akhirnya mereka telah dihukum oleh Yaya kerana masuk ke ruang guru yang merupakan kawasan larangan untuk pelajar.

Setelah selesai memperkenalkan diri, Tom bagi pihak Lima Panglima Scammer mengulangi ugutannya untuk menyedut kesemua kekayaan di Bumi atas perbuatan yang telah Adu Du dan Probe lakukan. Di malam harinya, BoBoiBoy tidak dapat tidur kerana berbaring di tengah padang sekolah. Gopal memberitahu kepada kawan baiknya itu yang dia masih tidak tahu jenis kuasanya.

Kawan-kawannya teruja melihat kuasa BoBoiBoy dan tiba-tiba muncul Ochobot yang juga dibawa ke situ. Jambul sempat mengumumkan serangan di bandar bagi pihak TV Yang dempak serba biru pula perlu memerhatikan pengurus bank yang dijangkakan dia akan keluar dari kedai roti tepat pada pukul 8: Rata-rata mereka enggan kerana takut dan berbahaya untuk umur semuda mereka, namun Iwan tampil tanpa rasa segan-silu.

Rob, Robert dan Roberto menemani para tebusan di bilik kebal untuk melindungi diri mereka daripada polis, ketika itu BoBoiBoy dan kawan-kawannya datang untuk menyelamatkan tebusan.

Akan tetapi, perbalahan mereka telah dicelah oleh Fang, seorang rakan sekelas yang terlalu cemburu dengan BoBoiBoy hanya disebabkan oleh gosip di dalam kelas sebelum mereka bertemu. Tambah si dempak, kemudiannya mereka bertiga boleh terus menyerbu bank, rompak duit, larikan diri dan selepas itu mereka boleh pergi berbelanja.

Senarai episod BoBoiBoy – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Jam Kuasa Gopal sebenarnya ialah memenipulasi molekul, membolehkannya untuk menukarkan daripada satu objek kepada objek yang lain, namun disebabkan oleh Gopal yang selalu fikir tentang makanan, dia sering menukar objek menjadi makanan. Latar berubah 6 bulan kemudian di Sekolah Rendah Pulau Rintis dengan kehadiran pelajar baru dalam kelas. Demi menyelamatkan rakan-rakan mereka, BoBoiBoy dan Fang sama-sama berganding bahu untuk menewaskan robot tempur Ejo Jo.

Adu Du yang berpura-pura baik terhadap BoBoiBoy dan kawan-kawannya terheran dengan kedatangan robot tersebut. Sungguh mengilankan BoBoiBoy dan kawan-kawannya. Bago Go, si penjual senjata haram itu terkenal dengan kelicikan dan harga-harga barangannya yang mencekik darah. Kemudian, Adu Du mengarahkan Probe, robot pembantunya untuk mencuri koko bagi menghidupkan bola kuasa. Dalam saat kecemasan ini BoBoiBoy dan kawan-kawan memujuk Adu Du supaya dia mencari akal untuk mengatasi musuh.

  PERUGU ANNAM SHORT FILM

Pada masa yang sama, Adu Du meminta Probe membawakannya air sirap limau ais tanpa limau. Ketika bersembunyi, Adu Du mencadangkan supaya mereka mengalihkan perhatian musuh daripada asyik menyerang bandar dengan menaiki kapal angkasanya.

Lalu dia epksode robot pembantunya. Tentu saja rancangan tersebut berakhir dengan kebakaran akibat pencerobohannya dan bola api kepunyaannya. Setelah lama terkial-kial memberkesankan kuasa penukaran molekul tanpa menyebut apa-apa, Iwan akhirnya akur kepada apa yang disuruh oleh kawan-kawannya. Namun tidak sempat mereka memasuki ke dalam kapal, pintu ditutup dan mereka pun tersepit di tengah-tengah pintu sepanjang perjalanan dari Bumi sehinggalah buim Bulan.

Adu Du cemas mendengar cerita itu, lalu bertanyakan bagaimana dengan nasib dirinya. Rob menyorok di tepi jalan masuk bank untuk mengawasi keadaan di dalam bank sementara Roberto menyorok di belakang jip.

Bagi pihak lain pula, serangan bola api diubah Gopal menjadi kuih bola pisang panas yang membuat paras tekanan BoBoiBoy menurun. Adu Du berjaya merampas buku resipi dan satu pecahan BoBoiBoy yang berkuasa petir. Walau bagaimanapun, Rob tergoda akan ais blended coklat strawberi yang dipegang oleh Babagian lalu menawarkan seberkas wang kertas sebagai pertukaran.

Tetapi malangnya dia bertembung dengan Adu Du ketika hendak keluar lantas dia terus pecut tanpa menyedari yang bola kuasa mengekorinya. Adu Du sebagai komander robot mengorak langkah pertama dengan mengarahkan Tumbukan Sampahbot Padu kepada Yaya dan Ying sebagai pengemudi utama robot. Dan mereka akan menunggu waktu pertukaran pengawal keselamatan.

Roberto segera menyuruh Rob dan Robert untuk menutup semula pintu, tetapi Adu Jagxlah meminta supaya mereka berhenti dan mendengar dahulu luahan kata hatinya sebagai bekas penjahat yang memahami jagalh hidup perompak bertiga, lantas meminta jagzlah supaya insaf dan bertaubat dari kejahatan.

Di Markas Kotak, Adu Du telah membuat alat pengesan kebakaran. Tetapi ternyata Gopal sendiri tidak pandai memandu kapal itu, bobooiboy habis seluruh ahli kapal ditunggang-langgangkan di langit. Jambul, si wartawan yang meliputi rompakan bank pada episod lepas.